Shiatsu Masajı nedir?


(Shiatsu hakkında hiç bir fikri olmayanlar için Youtube'daki shiatsu örnek videolarını yazının sonuna ekledim)

Japoncada shi parmak atsu baskısı anlamına gelen kelimeyle ifade edilir.  Akupunktur noktalarına parmakla baskı yapılarak vücut direncini arttırmaya yarar. Ayrıca dik duruş problemi yaşayanlar için kamburluğu önleme ya da düzelmesi açısından omurgaya yapılan shiatsu baskıları çok değerlidir.

Vücuda yapılan güçlü parmak baskıları sırasında insan beyni "ne oluyoruz" paniği ile bölgeye endorfin vb. yani uyuşturucu çeşitleri ve mutluluk hormonları yollamak zorunda kaldığı için yaptıran açısından aşırı keyiflidir antidepresan niyetine yaptırılabilir. Fakat masör açısından shiatsu yapması  çok zordur.  Başparmaklar üzerinde komando şınavı çekmeye benziyor.  Bir ay civarı kursuna gitmiştim. Her gün öğrendiğimiz teknikleri kurstaki öğrenci arkadaşlar birbirimize uyguluyorduk.  Baş parmaklarımın kökleri o denli sızlıyordu ki sakatlandı sanmıştım ve bu meslek bana göre değil diye düşünmüştüm o denli yıpratıcı ve zorlayıcı bir teknik. Fakat pratik yaptıkça meslek hayatında uyguladıkça kaslar alışıyor ve güçleniyor sanırım parmak ağrısı olmuyor. Ayrıca aşırı kuvvetli baskı kaldıran bölgelerde dirsek kullanarak, ayaklarla çiğneyerek parmakları yormamak ve dinlendirmek de mümkün.

Klasik masajdan farklı olarak sabit ve derin baskılar içerdiği için cilt tahriş olmasın diye çıplak vücuda yapılmaz. Yağ kullanılmaz. Klasik masaj masasında yapılmaz diyemem fakat zor olur ve yeterli baskı ve yapılamaz. Masaj yaptıran kişi eşofman, pijama takımı gibi rahat bol bir kıyafetle yer yatağı gibi hazırlanmış bir yere uzanır. Yere tek kişilik yaylı yatak atarak da yapılamaz. Klasik yaylı yataklar veya süngerimsi şeyler baskıyı emeceği için yapılan baskıların hastaya faydası olmaz ayrıca omurga gereğinden fazla esnetilip sakatlanma riski de oluşabilir. Olması gereken sertlik ve yumuşaklık dengesi için yerde halı üzerine iki tane battaniye serilerek üzerinde çalışılabilir örneğin. Para verip shiatsu yatağı almaya gerek yoktur. Örneğin aşağıdaki resim güzel bir shiatsu masajı ortamıdır.


Youtube'dan shiatsu masajı hakkında örnek videolar