Thai Yoga Masajı nedir?


(Thai yoga masajı hakkında hiç bir fikri olmayanlar için Youtube'daki örnek videoları yazının sonuna ekledim)

Klasik masajdan farklı olarak yağ kullanılmaz, sabit ve derin baskılar içerdiği için cilt tahriş olmasın diye çıplak vücuda yapılmaz. Klasik masaj masasında yapılmaz yerde sert zeminde çalışılır. Masaj yaptıran kişi eşofman, pijama takımı gibi rahat bol bir kıyafetle yer yatağı gibi hazırlanmış bir yere uzanır. Yere tek kişilik yaylı yatak atarak da yapılamaz. Klasik yataklar veya süngerimsi şeyler baskıyı emeceği için yapılan baskıların hastaya faydası olmaz. olması gereken sertlik ve yumuşaklık dengesi için yerde halı üzerine iki tane battaniye serilerek üzerinde çalışılabilir örneğin. para verip shiatsu yatağı almaya gerek yoktur.

Kısaca izah etmek gerekirse shiatsu masajına eklemleri gerdirme hareketleri eklenmesi denebilir. Terapist, hastanın hastalık geçmişini bilmiyorsa çok riskli tekniklerdir. eklemlerinde sorun olan kişilerde ve kanserli iltihaplı romatizmalı gibi riskli hastalarda ayrıca kemik erimesi olan hastalarda yapılmamalı. Thai yoga masajı, sadece eklemleri değil kemikleri de esneten teknikler barındırıyor kemik erimesi hastasına yapılması oldukça tehlikeli.

Gerek shiatsudaki parmak ve el ayası baskılarına tepki olarak beynin masaj yapılan bölgeye endorfin vb. uyuşturucuların pompalanması etkisiyle, gerekse eklemleri gerdirmenin verdiği rahatlamanın etkisi birleşince gereğinden fazla gevşeme ve rahatlama sağlar. Bizim masaj kursunda eğitim gören yeni öğrencilerden biri benim üzerimde çalışmak istemişti eksiklerimi söyle demişti. Tamam dedim uzandım ve thai yoga masajı yapmaya başladı. Yaklaşık on dakika sonra o kadar gevşemiştim ki masajı hatırlayamadım kendime geldiğimde masaj bitince "kusura bakma uyuyakalmışım sana da eksiklerini söyleyemedim" dedim. "Hayır tüm eksiklerimi anlattın" dedi hiç hatırlayamadığım için şok oldum tabi.

Bir ay kadar kursta pratik eğitimi almıştım ve normalde klasik masaj yaptıran iki müşterime nazım geçtiği için pratik yapmaya ihtiyacım olduğundan bir kaç kez thai masajını denemesini rica etmiştim. İkisi de bağımlısı olup her hafta yaptırmaya başladı. klasik masajı daha fazla sevmelerine rağmen neden thai yaptırdıklarını sorduğumda birinin kalçasında doktorların çok anlam veremediği ağrısı olduğunu ağrıdan kurtulduğu için devam etmek istediğini, diğer müşterim de turist rehberiydi sabah 5 akşam 9 sürekli yürüyordu, Thai masajı sonrası günlerce yorulmadığını fark ettiğinden haftada 3 seansa kadar çıkartmıştı. Fakat Türkiye'de pek bilinmeyen ve genelde klasik yağlı masaj tercih gördüğü için masaj severler tarafından keşfedilmeyi beklenen harika bir terapi türüdür. 

Hakkını vererek yapılırsa 3 saati geçiyor.

---------------------------------
Aşağıdaki veriler ders notlarımdı. Nihat AYÇEMAN (Akdeniz Univ. Öğrt.Gör) ‘ın Thai Masajı adlı kitabından alıntılar içermektedir.

THAİ MASAJI ETKİLERİ, YARARLARI, YAPILMAMASI GEREKEN SAKINCALI DURUMLAR

THAİ MASAJININ ETKİLERİ

Thai masajında kullanılan pres-baskı(acupresor) ve gerdirme hareketleri mekanik, refleks ve nörokimyasal() etkileri meydana getirir. 

Mekanik etki: dolaşımı düzenler, lenfatik drenajı () artırır, sertlik, gerginlik ve yapışıklıkları giderir. 

Refleks etki: daha çok periferal() sinir sistemi üzerinde etkisini göstererek rahatlama ve gevşeme duygusunu uyandırır.

Nörokimyasal etkiler ise: etkisini daha sonra gösterir, vücuttaki bazı hormonların salgılanması ve biyokimyasal reaksiyonların gerçekleşmesi sonucu kimyasal ağrı kesicilerin üretilmesi ve hasarlı bölgenin onarılması ya da tedavi edilmesi etkisini gösterir.


THAİ MASAJININ YARARLARI

Derin relaksasyon(rahatlama) sağlar. Ayak ve bacaklara yapılan presyonlar, sedatif (yatıştırıcı) etki meydana getirir.

Denge ve iç uyumun (homesostasis) oluşmasına yardımcı olur.

Esnekliği ve eklem hareket açıklığını arttırır.

Vücudun postürel() bütünlüğünü destekler.

Dolaşımı düzenler.

İç organları güçlendirir.

Ağrıyı hafifletir, ağrı eşiğini yükseltir.

Nörolojik() durumları düzeltir.

Sakatlıklara karşı direnci arttırır.

Laktik asit ve yıkım sonucu oluşan diğer toksinlerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

Derin presyonlar:  kasları sıkıştırır ve myofasial() dokuyu gerdirir. Bu fibrotik() dokunun parçalanmasına yardımcı olur ve elastik fibrillerin() üretimini artırır. 

Gerdirmelerle: kas, ligament(), bağ dokusu ve deri kısalması sonucu hareket kısıtlığı, agonist() ve antagonist() kas grupları arasındaki gerginlik durumlarında etkili bir tedavi yöntemidir.

Germe hareketleri, kireçleme gibi problemler yüzünden meydana gelen esneklik kaybını önleyicidir. Sporcularda sakatlanmaların temel nedeni olan esneklik kaybını önlemesi nedeniyle sporla ilgilenenler için sakatlanma riskini önleyici ve performans artırıcı olarak görülebilir.

Burkulmaların iyileştirilmesinde tedavi edicidir.

Uzun süreli yatak istirahati gerektiren sakatlık sonrası toparlanmayı hızlandırır. 

Kramp oluşmasını engeller ve krampları giderir.

25 yaşından sonra tüm eklemlerin esnekliğinde azalma olacağından, thai masajının düzenli olarak alınması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.



THAİ MASAJI YAPILMAMASI GEREKEN SAKINCALI DURUMLAR

Ciddi kalp problemi

Yüksek tansiyon

Kanser

Osteoporoz (kemik erimesi)

Egzema gibi ciddi cilt ve deri sorunları

Hamilelik

Varis

Yeni kırık

Eklem çevresinde akut enflamasyon() ve enfeksiyon varsa

Kasın gerilmesi sırasında ani ağrı oluşuyorsa

Travma sonucu dokuda şişlik, hematom() ve kızarıklık belirtileri.

Kalça veya diz çıkığı, yapay eklemi olanlar

Ödemli dokular
----------------------------
Youtube'dan Thai yoga masajı hakkında örnek videolar