Refleksoloji ayak refleks noktaları masajı nedir?

 


Kısaca ifade etmek gerekirse sadece ayak tabanına ve çevresine yapılan bir masaj türüdür. Aşağıda mantığı, tarihçesi,  faydaları, dikkat edilmesi gereken hususlar vb. daha detaylı bilgiler vermeye çabalayacağım. Öncesinde yaşadığım beni de şaşırtan bir refleksoloji deneyimimi anlatmak istiyorum. Ben refleksoloji eğitimi aldım fakat çok satılan bir masaj türü olmadığı için çok fazla deneyimim olmadı. Dolayısıyla bu konuda amatör kaldım da denebilir. Çünkü refleksolojistlere göre iyi bir refleksoloji uzmanı olabilmek için binlerce hastaya refleksoloji uygulamak gerekiyor. Buna rağmen amatör düzeyde de olsa mucizevi diyebileceğim bir etki ile karşılaştım. Muhtemelen refleksoloji uygulayan terapistlerin benzer pek çok deneyimleri olmuştur.  Olay şöyle gerçekleşti:

Beni bir doktor arayarak,  boynundaki sorun için masaj gerektiği için yeni doğum yapmış bir kadın hastaya yönlendirmişti. Kadının boynunun yanında kas kemik gibi sertleşmiş ve açığa çıkmıştı. İlk kez böyle bir şey gördüğümden dokunmaya korktum. Sıcak suya ufak havluyu batırıp sıkarak havluyu nemlendirip boynuna koyarak kastaki travmayı yumuşatmaya ve çevre kasları masajla ovarak spazmı çözmeye çabaladım fakat pek bir işe yaramadı. Sıcak suyla nemlendirilmiş havluyu arada sırada tekrar etmelerini söyleyip ertesi gün tekrar gittim. Fakat hiç bir faydası olmadığını gördüm. Beni aşan bir mevzu olduğu için hastayı sakatlamamak için daha fazla dokunmaya cesaret de edemiyordum. O an aklıma refleksoloji dersimize giren öğretmenimizin elle müdahale etme şansınızın olmadığı bölgeleri ayaktaki o bölgeye ait refleks noktalarına masaj yaparak rehabilite etmeyi deneyebilirsiniz gibi bir cümlesi geldi. Kadının "benim boynum ağrıyor sen ayak masajı yapıyorsun" tarzı fırçalamalarına rağmen bir saat civarı ayak refleksolojisi uyguladım. Boyun refleksleri ayakta baş parmağın altlarına denk geliyor diye hatırlıyordum. Bir saat sonra kadının boynuna baktığımda boynundaki travmanın mucizevi bir şeymiş gibi normale döndüğünü gördüm. 

Bizden önceki dönemdeki refleksoloji kursuna katılan arkadaşlar refleksolojinin etkilerini  deneme amaçlı birbirlerine pratik amaçlı masaj yaparken öncesinde sözleşip kalın barsak refleksini ters yönde çalışmışlar. Hepsi bir kaç gün kabız olmuşlar. 

Ayrıca öğrenciliğimden ilginç bir anı canlandı zihnimde. Ben de kursta refleksoloji eğitimi alırken nadir görülen bir deşarj semptomuna şahit olmuştum. O günkü öğrendiğimiz refleksoloji tekniklerini bir kadın öğrenci arkadaşıma uygularken bir süre sonra kadın aniden avazı çıktığınca kahkaha atarak gülmeye başladı.  Çok uzun sürmesi nedeniyle herkes masajı bıraktı kadına fokuslanmışlardı. Neden gülüyorsun aklına komik bir şey mi geldi dedim hayır durduramıyorum bir nedeni yok deyince önce masaj hocamız sonra tüm sınıf benzer bir kahkaha krizine girdi. Ben hariç sınıftaki herkes kahkaha krizine girmiş ilginç ve komik bir görüntü vermiştik. 

(Aşağıdaki bilgiler refleksoloji kursunda not tuttuğum ders notlarıdır hatalı da olabilir)

REFLEKS ZONE TERAPİ: Ayak tabanına ve el ayalarına, refleks noktalarını uyarmak için yapılan bir masaj türüdür.

REFLEKS: Fizyolojideki anlamı: Dışarıdan gelen uyarıya vücudun verdiği tepki.

Releksolojideki anlamı: Akis, ayna; ayak tabanı vücudun aynasıdır.

TARİHÇESİ: Kökeni bilinmiyor. Milattan önce 4000 döneminde, akupunkturla aynı dönemde başladığı düşünülüyor. Bu dönemde Çin ve Hindistan’da ayak tabanından tedavi uygulanmıştır. En eski somut örnek Mısır’daki mezar duvar resimleridir. (M.Ö.2330-2500) Bu mezar resimlerinden, halkın bile bu tedaviyi gördüğünü anlıyoruz. 

Avrupa’da 14. yüzyıldan itibaren gelişmiştir. 

Kitap: Asıl Zonlar (Sir Hanry Hand – Londra, 1890)

İlk zone masajı yapan: Alfons Comeilus – 1893

İlk zone masajı yapan: Dr. William Fitzgerald -  ABD, KBB uzmanı (1872-1942)

(Bademcik ameliyatı vb. ameliyat öncesi anestezi niyetine kullanmıştır. Bazı noktalara baskı yaparak organa etki yaptığını anlayıp, zone terapiyi kurmuştur.)

Geliştirenler: Dr. Josef Riley ve Elizabeth Riley (Dr. William Fitzgerald’ın öğrencileridir.) 

Eunice Ingham: (1879- 1974) uzun araştırmaları neticesinde refleksolojiyi netleştirip, hayatını refleksolojiyi yaymaya adamıştır.


ZONE TEORİLERİ

Nasıl çalıştığı tam olarak bilinmiyor.

1- İnsan vücudu elektromanyetik bir tarladır. Elektromanyetik akımlar tüm vucudun etrafında dolaşırlar. Bu görünmez 10 ana elektronik akım, ayak ve el parmaklarını içine alarak vücudun ön ve arkasından akarlar. Yeme, içme, soluma yoluyla vücuda giren toksik maddeler, terminal sinir uçları etrafında tortulaşarak birikirler. Bu birikimler, tortulaşarak vucuddaki elektromanyetik akımın dolaşımını ve zeminle kontağını engeller. Hastalıklar bu nedenle başlar. Çünkü elektromanyetik denge bozulmuştur. Sinir uçlarının bitimi olarak bildiğimiz el ve ayaklara yapılan  masaj ve baskılarla bu birikim çekilerek sağlığa kavuşulur. Bu en kabul gören zone teorisidir.

2- Ayağa yapılan  baskı ve ovmalar, sinir uçlarını uyararak ortaya çıkan elektrokimyasal ileti sinir uçları yardımıyla çalışılan noktalara denk gelen organlara taşınır ve böylece organlar da uyarılmış olur. Vücutta 10 tane zone vardır. Birinci zone, sol elin  baş parmağından başlar, koldan başa çıkar ve aşağı inerek sol ayağın ayak başparmağında biter. Diğer 9 zone aynı şekilde el parmaklarından başlayıp koldan başa çıkar ve aşağı inerek ayak parmaklarında biter. 

Çinlilere göre vücuttaki hayati enerji Chi, Japonlara göre vücuttaki hayati enerji Ki, Hintlilere göre vücuttaki hayati enerji Prana, Mısırlılara göre vücuttaki hayati enerji Ka.

Bu enerji bitince hayatın sonu gelir ve bu enerji meridyenlerin içinde dolaşır. Meridyenler, her organla her heyecan ve duygusal hayatımızla ilgisi vardır. Cilde yakın noktalara baskıyla bu meridyenlere etki yapmak mümkündür. Bazı nedenlerle bu meridyenler tıkanır, bu tıkanıklıklar hissedilebilir. Baskılarla meridyenler etkilenip düzene girmesi sağlanır. 

REFLEKSOLOJİNİN FAYDALARI

1- Asıl faydası rahatlatmaktır. Stresi azaltır ve derin bir sakinlik sağlar.

2- Seans anında 7000 civarında sinir uyarılır.

3- Kan dolaşımı hızlanır.

4- Vücudu toksin ve atık maddelerden temizler.

5- Vücut sistemleri arasındaki uyumu sağlar.

6- Vücut enerjisini yeniden canlandırır.

7- Bağışıklık sistemini harekete geçirdiği için, sağlığı korur ve devamını sağlar.

8- Refleksoloji, ayak masajı ve tıbbi tedavi değildir; hastalıklara teşhis koymaz ve tedavi etmez.


DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

1- Kanser tedavisi görenlere yapılmaz.

2- Hamilelerde özellikle ilk 3 ayda yapılmaz

3- Vücudun bitkin olduğu her türlü ateşli hastalıklarda yapılmaz.

4- Ellerde ve ayaklarda artrit ve osteoporoz(kemik erimesi) olduğunda, ateşli ve şişlik olduğu dönemlerinde yapılmaz.

5- Trombosiz, Filibit gibi damar problemi olanlarda yapılmaz.

6- Ciddi kalp rahatsızlığı olanlarda yapılmaz

7- Diyabetiklerde (şeker hastalarında), pankreas refleksinde çalışılmaz.

8- Varisi olanlarda varisli bölgede yapılmaz, bilek çevresinde gizli varis olabilir.

9- Tanımadığımız hasta ise mutlaka tıbbi bir tedavi altında olup olmadığı sorgulanmalıdır.

10- Hastanın şikayetlerini ve geçmişteki hastalıkları sorgulanmalıdır.

11- İlk seansta gevşeme tekniği uzun tutulmalı ve baskılar daha az uygulanmalıdır. Hastaya faydası dokunması için en az 10 seans alınmalıdır.

12- Kişinin tedavinin hemen öncesi ve sonrasında ilaç almamış olması gerekir. (Bunun nedeni uyarılan bölgenin ilacın da etkisi altında kalma olasılığıdır.)

13- Kişinin alkollü olmaması ve 1 saat öncesi ve sonrası yemek yememesi gerekir.

14- Hastanın masaj anında kendisini güvende hissetmesi gerekir.

15- Mum ve tütsü yakılabilir. Fakat tütsüye alerjisi olan kişiler de çıkabilir. 

16- Çok ışıktan kaçınılmalıdır.

17- Hafif müzik.

18- Hasta için peçete ile örtülü bir bardak su bulundurulmalıdır. 

19- Negatif enerjinin toplanması için bir kap içinde üstü açık bir su bulundurulmalıdır. Bu su negatif enerjiyi çekeceğinden dolayı çiçeklere ve ev içine dökülmemeli, dışarı atılmalıdır. Suyun enerji çekici ve hafızası olduğu tespit edilmiştir.

20- Hastanın masajdan sonra su içmesi önerilir.

21- Protex gibi dezenfekte su ile ayakları masaj öncesi yıkanabilir.

22- Yağ kullanılmaz, çok terli ayaklarda pudra veya çok kuru ayaklarda nemlendirici kullanılabilir.

23- Hastada rahatlama, gevşeme ve uyuma görülmesi normaldir.

24- Hasta ile konuşulanlar sır olarak kalmalıdır ve gizlilik çok önemlidir. Aşırı gevşeme nedeniyle istemsizce sırlarını açabilir.

25- İdeal pozisyon, yatar bir koltukta, hastanın ayağı diz hizamıza gelecek şekilde çalışılır. Veya yere yatırıp ayaklar bir tabureye konabilir.

26- Biten ayağı bir havluyla örtmeliyiz.

27- Masaj yaparken psikolojik olarak bizim de hazır olmamız gerekir. Bunun için nefes alma egzersizleri yapılabilir. Nefes egzersizlerini, gece yatarken veya sabahları düzenli olarak yapmalıyız. Diafram nefesi, dik durarak karnınızdan nefes alıp vermek suretiyle yapılır.


DETOKSİFİKASYON
(HASTADA OLUŞABİLECEK TEPKİLER)

1- Hasta ilk seansta gevşeyip rahatlayabileceği gibi bazı durumlarda gülme ve ağlama krizi gibi boşalmalara neden olabilir. Bu çok sıkışmış enerjinin boşalmasıdır. Bu durumda masaja ara verilir ve o seans sadece gevşeme hareketleriyle bitirilir.
2- Terleme, baş ağrıları, sık idrara çıkma, susuzluk, geçici iştah kaybı veya iştah artması, uyku artması veya azalması gibi semptomlar görülebilir. Bunlar da birikmiş enerjinin açığa çıkmasıdır. Ve sonraki seanslarda düzelir.
3- Bazı hastalarda ikinci hastalıklar, grip, ishal gibi görülebilir. 
4- Seans öncesi et yememesi önerilebilir. (hayvanın ölürken çektiği acı hormonunun etkisi nedeniyle)