Klasik Masajın yapılmaması gereken durumlar



Kısaca: Bayanlarda hamilelik ve regl dönemi, grip, ateşli hastalıklar, iltihaplı romatizma ve apse gibi iltihaplı hastalıklar, verem, aids, kanser, çok ileri seviyede kalp rahatsızlığı, varis gibi damar tıkanıklıkları vb.. gibi durumlarda masaj faydadan çok ciddi ölçüde zarar verir. Ek olarak önemli olduğu için belirteyim. Yemekten hemen sonra tok karnınıza masaj, spor, duş gibi aktivitelerden uzak durmalısınız. Ortalama yemekten 2 saat sonra sindirim bitince masaj yaptırmalısınız aksi taktirde dolaşım sisteminiz ve kalp çok zorlanacaktır. Bunun temel mantığı kısaca şöyle yemekten sonra miğdenin çalışma şekli olan yumruğumuzu sıkıp gevşetme şeklindeki öğütme sistemi için gereken kan miğde bölgesine pompalanır. Vücuttaki kan bu bölgeye akın edince kanı azalan diğer organlarda bir yorgunluk belirtisi oluşması bu nedenledir.  Masaj sırasında masaj yapılan bölgeye de kan pompalanacağı için dolaşım sisteminiz aşırı zorlanır.

KLASİK MASAJIN YAPILAMADIĞI DURUMLAR

(Prof.Dr.Dr.Ahmet Hamdi Turgut'un Klasik Masaj isimli kitabından alıntıdır. Parantez içi yorum kurstayken aldığım ders notudur hatalı da olabilir.)

1. Enfeksiyon hastalıklarında (Grip, verem, aids vb. hastalığı tüm vücuda yaymamak için)
2. Abselerde (iltihabın yayılmaması için)
3. Neurit (kemik iliği iltihabı) ve siyatik neuritlerde
4. Ateşli hastalıklarda (ateşi artırmamak için)
5. Tam teşhisi konulmamış mafsal romatizmalarda (iltihaplı romatizma olma ihtimaline karşı)
6. İltihabı devam eden vakalarda
7. Akut yaralanmalarda (ani yaralanmalarda iç kanama olma ihtimali olabileceğinden)
8. Regl döneminin ilk günlerinde veya tercihen tümünde ( regl döneminde damar yapısının basınç degerinin yüksek olmasından dolayı masaj sırasında dışarıdan da yapılan baskılarla damar duvarı iki basınç arasında sıkışarak zarar görecektir)
9. Kötü huylu kanseröz şişliklerde (masajda dolaşım sistemi aşırı hızlandığından dolayı kanseri diğer organlara sıçratııp yaymamak için)
10. Filebotrombozlarda, tromboflebitlerde (damarda tromboz pıhtının olması hali, pıhtının kalbe veya beyne iletilip ölüme neden olmamak için)
11. Vena tıkanmalarında (toplar damar tıkanmaları)
12. Aneurizma hallerinde (varis)
13. Karın , organ ve diyafram hastalıklarında
14. Pankreas ve safra kesesi hastalıklarında
15. Hamileliğin ilk aylarında , bazı otorlara göre de tüm hamilelik süresince (Hamilelere yapılan masajlar çok tehlikelidir ve tavsiye edenlere kulak asmamak lazımdır)
16. Cilt hastalıklarında (Tüm vücuda yaymamak için)
17. Dokuda mevcut iç kanamalarda
18. Açık yaralarda
19. Çıkıklarda
20. Kal teşekkül etmemiş kırıklarda (Yeni kırıklarda)
21. Kas lifi kopmaları veya kısmi tahriplerinde
22. Tendon kopmaları veya tahriplerinde
23. Çok ağrılı hallerde
24. Osteomiyelitlerde (Kemik iliği iltihapları)
25. Aşırı derecede kalp rahatsızlığı

Bu gibi durumlarda masaj yapılması insanlara fayda yerine sağlık problemleri getirecektir. Masaj almak isteyen kişinin masaj seansından önce mevcut hastalıkları sorgulanmalıdır